söndag 22 april 2012

Till valurnorna!

I dag är det första omgången i det franska presidentvalet.

Presidentvalet har verkligen varit på tapeten under hela tiden jag varit här och varje dag har man skrivit minst 2, ibland 4, sidor om det i tidningen. Politiken är närvarande här på ett helt annat sätt än hemma. Med tanke på presidentens maktbefogenheter är det också bra att valet får mycket synlighet. Den franska presidenten har nämligen stora maktbefogenheter, till skillnad från Finlands president. Frankrike lever i den s.k. femte republiken. Den uppkom 1958 efter krav på mer makt från general de Gaulles sida för att han skulle gå med på att bli president. Presidenten har nu makt att t.ex. utse och avsätta premiärministern och att ordna referendum på förslag av regeringen.

Det finns 10 kandidater i presidentvalet, men de som väntas gå vidare till andra omgången är socialisten Francois Hollande och sittande presidenten Nicolas Sarkozy. Båda var här på la Réunion för några veckor sen och jag hade då möjligheten att lyssna på deras tal.

Sarkozy är helt klart en skicklig retoriker och väldigt karismatisk.
Ser ni hur han ler åt den finska paparazzin?
Hollande har en fördel av att inte behöva försvara de åtgärder han tagit under de senaste 5 åren, men jämfört med Sarko kändes hans framtoning något mjäkig.
Finlandsbesöket ville skaka hand med kandidaten men det gick inte.

Båda kandidaternas tal på plats här var väldigt regionsspecifika. Det de tog upp är de två stora frågor som snurrat på aktuelltsidorna ända sen jag kom (och antagligen långt före): arbetslösheten och la vie chere (det dyra livet). Arbetslösheten är ju 30 % (hela 60 % bland unga) och folk har överlag svårt att få ekonomin att gå ihop här. Sarko går på linjen är att réunionnaiserna själva måste hitta medel för att skapa jobb åt sej och inte kan räkna med hjälp från la métropole gällande allt. Hollande igen var lite mer ospecifik, men menade ändå att staten måste hjälpa till att skapa jobbsituationer för att möjliggöra att utbildade réunionnaiser stannar kvar eller återvänder till ön. Enligt flera prognoser borde Hollande vinna första omgången, vilket skulle innebära att det är första gången på väldigt länge en sittande president slås av en utmanare. Vi får ser hur det går. 

En intressant sak med båda kandidaternas tal på plats var att ingen nämnde något om EU eller den skuldkrisen. Politikjournalisten menade att det delvis beror på att de har rätt likadana åsikter om EU, men också att det inte intresserar folk här. Man har sina egna problem att tampas med och kandidaterna valde att fokusera på dem.
 På Hollandes valmöte flaggades det trots allt med minst lika många EU-flaggor som nationens flagga.
På Sarkos valmöte var den enda EU-flaggan den som stod uppe på scenen bredvid den franska flaggan och talarpodiet.

Vad betydelsen av detta är kan jag inte säga. Däremot kan jag berätta att oberoende av vem som vinner valet kommer Frankrikes nästa president att vara kort i rocken.

Själv ska jag tillbringa kvällen på redaktionen för att följa med rösträkningen och rapporteringen därifrån. Tror det blir riktigt intressant!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar