tisdag 24 april 2012

When in Rom(e)...

På la Réunion odlas det traditionellt mycket sockerrör. Förutom att man får socker av dem får man också...

ROM!

Réunionnaiserna älskar sin rom. Framförallt älskar de att göra egen smaksatt rom, rhum arrangé, genom att blanda i diverse frukter och kryddor. Det är också en sak man gör i Madagaskar. Man kan göra rhum arrangé med ananas, mango, litchi, goyavier, vanilj, kokos, tamarin, sapotille och många andra saker.

På samma sätt som i Finland för den stora alkoholkonsumtionen förstås också med sej negativa saker. En stor del av de brott som begås sker under alkoholpåverkan eller under påverkan av andra substanser. Ofta händer det att man får läsa om hur en fest mellan vänner slutat olyckligt. Uteliggarnas antal här upplever jag inte som speciellt stort, men det är ändå rätt vanligt att man ser påverkade personer ragla fram längs gatan vilken tid som helst på dygnet.

Måtta med allt. I ett köksskåp hemma finns det nu två flaskor rom som suger i sej fruktsmak och väntar på att bli färdiga. Den ena innehåller mango, passionsfrukt och vanilj, den andra goyavier. Ni får komma och smaka senare i år om ni vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar