fredag 27 april 2012

Lockande marknader

För en tid sedan publicerade min vän Ana foton från en marknad i Wien, och jag kommenterade då att det finns något oerhört lockande med marknader. Speciellt här är marknaderna en spännande blandning av sprakande färger, behagliga dofter och starka odörer, högljudda rop av handelsmän som skriker ut sina erbjudanden, småpratande kunder, bilar som tutar, höns som kacklar...
Färgglada korgar som "alla" här använder när de handlar.
Här köper man exotiska blommor för en spottstyver.
Den stora marknaden i Chaudron är speciellt bra här. Den ordnas onsdag och söndag förmiddag varje vecka och man kan nästan hitta allt där.
L'ananas Victoria - Réunions egen söta ananas.
Zatte.
Namnet på frukten zatte är kreolskt och den har faktiskt inget riktigt namn på franska. Fruktens yta är lite gryniga, som om den bestod av en mängd små kullar. För att äta den bryter man isär den. Varje "kulle" motsvaras av en liten geggig klyfta med vitt fruktkött och en mörkbrun kärna, som man såklart ska spotta ut. Smaken är ganska mild, men lite syrlig.
 
Le piment vert.
Jag har redan tidigare nämnt att man äter mycket piment här. De finns i flera olika former och färger: röda, orangea och gröna, långsmala som på bilden eller som minipaprikor. Pimenten används för att krydda mat. Det finns också speciella bonbons de piment, som är lite smuliga friterade småkex med stark smak.
Le goyave.
Le goyavier.
Goyavier  paminner lite om körsbär, fast känns mer som en citrusfrukt. Goyave smakar annorlunda, kan inte riktigt beskriva den. Jag tror den finns i Finland också.
Les samoussas.
Till fest och vardag bjuder man ofta på samoussas här. De härstammar från Indien och består av friterade små knyten med fyllning av t.ex. kyckling, räkor eller ost. Man kan få dem med eller utan piment.
Bark med olika egenskaper - vissa är bra för att sänka kolesterolvärdena, andra mot huvudvärk...
På marknaden kan man också köpa traditionella örter eller barkbitar för att bota sin krämpor. De lär ska vara bra för magont, kolesterolvärdet, blodcirkulationen etc. Bitarna sätts i kokande vatten, som får dra i sej lite av barken före man ska dricka vattnet. Råversionen av hälsote med andra ord.
Le Tamarin.
Utseendet på tamarinen lurar en lite, det är faktiskt godare än det ser ut. Min första tanke när jag smakade tamarin var att det är lite som ärtskidor, fast surare. Man bryter av dem på mitten och tuggar pa det gröna innanmätet. Skalet kan man också äta. Réunionnaiserna brukar också doppa dem i salt för att förstärka smaken. Det är förresten också en sak man lär ska göra med gröna mangon, även om jag aldrig provat det. Tamarin kan också användas i rougail eller i rhum arrangé.

På marknaden kan man också köpa en kokosnöt, dricka mjölken och be försäljerskan hacka upp resten så att man får ut kokosen. Pas mal!

Behöver man en kyckling, anka eller kanin (till middag) ordnas det också lätt!

4 kommentarer:

 1. Love it! I Bryssel fanns det också sådana här marknader... sans färska coconuts though...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag också! Det finns säkert andra spännande saker i Bryssel än färska kokosnötter. ;)

   Radera
 2. Hej Sara! Marknader utomlands är det bästa tycker jag! Jag skrev också förra veckan ett inlägg om marknader i min blogg. Roligt att läsa om dina äventyr :) Kram Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, jag läste det. :) Gillar att följa med vad som händer dej också. Hur länge var det ni sku stanna? kram!

   Radera