fredag 13 april 2012

La cuisine créole

En del har frågat och somliga undrat vad man äter här.

Det finns egentligen tre basingredienser i det réunionska köket: ris, bönor/linser och kött.

Ris äter man hela tiden. I supermarketarna säljs det i stora påsar om 10 eller 15 kg, inte som hemma direkt.

Bönor och linser hör också till varje måltid. Vita, bruna, röda... de finns i alla varianter och storlekar.

Köttet kan vara både gris, nöt, kyckling eller fisk. Man äter även anka och kanin, men det hör till de mer ovanliga rätterna. Köttet kan tillreds på en mängd olika sätt, vet tyvärr inte tillräckligt mycket om saken för att berätta mer om hur det görs. Skulle kanske säga att det blir lite grytliknande rätter. På bilden ser ni en carri de canard.

En viktig detalj till varje måltid är le rougail. Le rougail kan bestå av nästan vad som helst blandat med superstarka piment, ungefär chili. På bilden nere till vänster syns en rougail baserad på lök. Tanken är att lite krydda ska väcka aptiten när det är så varmt. Det funkar, även om det ibland blir så starkt att det tåras i ögonen och man får sitta och tugga vitt bröd i fem minuter för att lugna ner sej.

Till maten dricker man vatten eller vin, eller varför inte une dodo. Une bière bourbon, eller som den heter i folkmun, une dodo, är den mest kända och marknadsförda ölen på ön. Den är väldigt lätt och fruktig och riktigt god en varm dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar