fredag 11 juni 2010

Vad jag egentligen gör på dagarna - version 1

Min kära systeryster ville gärna veta lite mer än vad som framgått av mina tidigare inlägg. Så, eftersom det är hennes födelsedag idag (hurraaaa!) tänkte jag riskera att skriva något riktigt fel och beskriva vad det är jag egentligen sysslar med. Uppdateringar och rättelser kommer naturligtvis när jag lär mej mer!

Jag jobbar alltså som praktikant på Finlands ständiga representation här i Genève. På representationen, eller the Mission som man säger på engelska, finns det två sektorer: FN-sektorn och WTO- eller den handelspolitiska sektorn. FN-sektorn har hand om det som har med FN och de övriga internationella organisationerna (tex Röda korset och ILO) att göra, medan WTO-sektorn koncentrerar sig på handelspolitiska frågor. De flesta som jobbar här har gått den officiella "diplomatskolningen" KAVAKU.

Jag jobbar för FN-sektorn, och nu i juni ska jag bekanta mej med ILO, den internationella arbetsorganisationen, och med vapenkontroll och nedrustning.

Förra veckan började ILO:s stora årsmöte, den internationella arbetskonferensen, som pågår några veckor framåt. Mitt jobb hittills har gått ut på att svansa efter en av våra diplomater och försöka hänga med i vad som pågår. Ibland har jag bättre framgång, ibland sämre. Konferensen består av olika kommittéer, vilka alla behandlar olika arbetsrelaterade frågor, och jag har deltagit på möten för några av dem.

Tanken är att man ska man skriva en rapport hem till Finland efter att ha deltagit i en konferens eller ett möte, för att alla ska veta vad som händer. Eftersom den finska delegationen vid arbetskonferensen är stor och eftersom jag är alltför ny i uppgifterna för att förstå hur saker och ting hänger ihop behöver jag inte göra det ännu den här gången. De senaste dagarnas arbete har dock gått ut på att försöka sammanställa en minirapport över en kommittées arbete, vilken sedan kan vara till nytta när den officiella rapporten ska skrivas.

I slutet av månaden ska jag koncentrera mej på vapenkontroll och nedrustning, då jag ska rapportera från en konferens om landminor. Före det kommer jag även att assistera vid några möten där vår ambassadör ska vara ordförande.

Det som imponerat mest är faktiskt inte det att jag varje dag rör mej i FN-byggnader jag tidigare bara kunnat drömma om att strosa runt i, utan hur skickliga simultantolkarna är på sitt jobb. Talturerer översätts mellan alla möjliga språk, beroende på vilka språk som är officiella för organisationen i fråga. FN har tex sex officiella språk: arabiska, kinesiska, engelska, franska, ryska och spanska, medan WTO (Världshandelsorganisationen) endast har tre: franska, engelska och spanska. Med en fördröjning på några sekunder översätter simultantolkarna vad som sägs för att alla ska förstå varandra. Väldigt imponerande!

Så, det här är vad jag vet om mitt jobb så här långt. Det är massor att lära sej konstant, och varje dag inser jag hur lite jag kan. Lyckligtvis tycker jag det är jätteintressant, så det går riktigt bra att läsa in sej på alla nya aspekter!

Den som är intresserad kan läsa mer på:

Finlands ständiga representation i Genève
http://www.finlandmission.ch/public/default.aspx?nodeid=35477&contentlan=3&culture=sv-FI

Den Internationella Arbetsorganisationen
http://www.ilo.org/

Diplomatskolningen KAVAKU
http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=15200&contentlan=3&culture=sv-FI

2 kommentarer:

  1. Härligt att läsa lite mer om vad du gör på dagarna! Jag skulle ge min högra hand för att komma å hälsa på världens bästa brudar; du å Reetta, men det lyckas tyvärr inte p.g.a. jobbet. Ha det underbart! Saknar dig!

    -Anne

    SvaraRadera
  2. Buhuu, skulle vara så roligt om du kom o hälsade på!! Men vi förstår... Hur går det på jobbet? Mejla o berätta allt, jag vill veta! :D Saknar dej också!

    SvaraRadera