torsdag 1 mars 2012

Uppror och missnöje på la Réunion

Det rör på sej på la Réunion för tillfället. Nätterna före jag kom hit började missnöjda ungdomar göra uppror genom att gå ut på gatorna och härja och i staden jag bor i. Det spred sej också till andra städer runt omkring ön. Upprorsmakarna slängde molotov cocktails, brände soptunnor, förstörde butiker och stal.

http://www.youtube.com/watch?v=YOPORn8-mxs

http://www.youtube.com/watch?v=IduCooX6C_o&feature=related

Min handledare, som varit i kvarteren det hände för att se vad som försiggick en kväll, berättade att det också fanns äldre familjemedlemmar som med armarna i kors stod och såg på vad de unga gjorde. Även om de inte gillade sättet de visar missnöje på förstod de varför det händer.

Prisnivån är relativt hög på la Réunion och i många fall kostar saker mycket mer än i la Métropole, dvs Frankrike. Arbetslösheten här är ca 30 % och mer än hälften av invånarna lever under gränsen för fattigdom. Det räcker för att skapa desperation bland vem som helst.

Oroligheterna höll på lite mer än en halv vecka och tog slut när myndigheterna bestämde sig för att försöka ändra prisnivån. Detta ska ske genom att priset på X antal produkter, varav de flesta hör till det traditionella kreolska köket här, sänks ordentligt.

Priserna har sjunkit och upproren har slutat. Hur länge det håller i sej återstår att se. Klart är i alla fall att den ekonomiska situationen på ön inte är så lätt och det kommer att krävas förändring för att det ska finnas en framtid för de upprorsbenägna ungdomarna här.

2 kommentarer:

  1. Låter ju int så vidare. Fast förstås förståeligt och bra om de gav resultat. Känns de ändå säkert att röra sig där nu?

    SvaraRadera
  2. Nåt måste de ju göra för att få ett slut på det. Jag har inte känt mej osäker alls, men då rör jag ju mej mest dagtid också. Med tanke på att upproren ändå är över nu ska det nog inte vara nån fara att röra sej på kvällarna heller.

    SvaraRadera